Politiska rättigheter i Egypten

Skriftlig fråga 2019/20:135 av Fredrik Malm (L)

Fredrik Malm (L)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sedan general Sisi tog över makten i Egypten har han gjort allt för att tysta varje form av oliktänkande. Politiska motståndare och kritiker har fängslats. Civilsamhällesorganisationer och oberoende medier har stängts ned. Hundratals webbplatser som anses kritiska mot regimen har blockerats. 

Trots detta vågade människor sig ut för att protestera fredagen den 20 september. Det var första gången på många år som människor protesterade, inte bara i Kairo utan runt om i landet. Det blev starten på en massarresteringskampanj. De senaste siffrorna visar att 3 120 människor har arresterats de senaste veckorna. 

Bland de arresterade finns journalister, oppositionspolitiker och advokater. Men även helt vanliga unga egyptier stoppas på gatan och får sina mobiltelefoner genomsökta. En bild från protesterna eller en tumme upp för ett regeringskritiskt inlägg på Facebook är ibland allt som krävs för att man ska arresteras. 

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är:

 

Hur kommer ministern att öka trycket, från Sverige och EU, för att den egyptiska regeringen ska respektera det egyptiska folkets civila och politiska rättigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-09 Överlämnad: 2019-10-10 Anmäld: 2019-10-11 Svarsdatum: 2019-10-16 Sista svarsdatum: 2019-10-16
Svar på skriftlig fråga