Politiskt attentat riktat mot aborträttsfestival

Skriftlig fråga 2014/15:131 av Eva-Lena Jansson (S)

Eva-Lena Jansson (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan 1975 har Sverige en lagstiftning som ger en gravid kvinna rätt att i varje situation själv bestämma om hon vill avbryta graviditeten upp till den 18:e graviditetsveckan. Kvinnan behöver inte tala om varför hon vill göra en abort och ska inte bli ifrågasatt i sitt beslut. Från och med den 19:e graviditetsveckan behövs tillstånd från Socialstyrelsen. Abortlagstiftningen har ett brett stöd i Sveriges riksdag just nu men det finns flera ledamöter som är tydliga abortmotståndare.

Söndagen den 7 december anordnade RFSU, riksförbundet för sexuell upplysning, och tidskriften Ottar en filmvisning i samband med en aborträttsfestival. Filmen som visades var en dokumentärfilm, Vessel, som beskriver hur frivilliga hjälper kvinnor att få en säker abort ute på havet nära länder där kvinnor förnekas rätten till abort. Besökarna vid filmvisningen utsattes för ett attentat när en rökbomb kastades in, och enligt uppgifter från polisen var attentatet att betrakta som politiskt. Inga personer ska ha skadats men flera chockades av attentatet.

I andra delar av världen hotas och misshandlas personal som jobbar på abortkliniker, några har till och med mördats av extrema abortmotståndare. På nätet kan man se hur personer med koppling till bland annat högerextrema organisationer hyllar attentatet och hoppas på fortsatt konfrontation.

 Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är följande:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder med anledning av det politiska attentatet som riktats mot organisationer som står upp för kvinnors rätt till fri och säker abort?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-12-11 Överlämnad: 2014-12-14 Anmäld: 2014-12-15 Svarsdatum: 2014-12-29 Sista svarsdatum: 2014-12-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga