priser på internationella tågresor

Skriftlig fråga 1998/99:196 av Ygeman, Anders (s)

Ygeman, Anders (s)
Fråga 1998/99:196 av Anders Ygeman (s) till näringsministern om priser på internationella tågresor

den 17 december

Tåget har under lång tid varit ett bra och förhållandevis billigt sätt att färdas. För många ungdomar har somrarnas tågluff varit ett sätt att lära känna Europa, dess folk och kulturer.

Tåget har bjudit på naturupplevelser i särklass och erbjudit ett konkurrenskraftigt pris. Att tåget dessutom erbjuder det miljövänligaste transportmedlet för längre transporter har också gjort att många, främst unga resenärer valt tåget framför bil eller flyg.

Dessa fördelar har vägt upp tågets nackdelar i form av längre restid och eventuella byten. I dag saknas dock det internationella tågets viktigaste konkurrensmedel, priset.

En tågresa Stockholm-Paris tur och retur kräver tre till fem byten och kostar i dag ca 6 000 kr med tåg. Denna summa kan minskas genom att resan beställs i mycket god tid samt att resan sker i sexbädds liggvagn. Priset blir då 3 500 kr. Motsvarande flygresa kostar med SAS 1 800 kr, och då ingår även en måltid. Flygresan tar två och en halv timme.

Oavsett vilket alternativ som jämförs kräver tåget byten, tar längre tid och är dubbelt så dyrt som flyget. Detta gör det i praktiken omöjligt för människor att välja det miljövänligaste transportmedlet.

Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att göra europeiska tågresor konkurrenskraftiga?

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1998-12-17 Anmäld: 1998-12-21 Besvarad: 1999-01-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga