Rättegångar mot katalanska självständighetsförespråkare

Skriftlig fråga 2018/19:220 av Yasmine Posio (V)

Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 12 februari 2019 påbörjades rättegångarna mot tolv katalanska politiker som greps efter folkomröstningen den 1 oktober 2017. Vänsterpartiet fördömer den spanska högerregeringens brutala agerande för att stoppa folkomröstningen i Katalonien. Även om folkomröstningen ansågs strida mot den spanska konstitutionen var svaret på den oproportionerligt hårt, med våld mot katalaner som försökte rösta, arresteringar av myndighetsföreträdare och inskränkningar av yttrandefriheten.

Bland de åtalade finns Carme Forcadell, dåvarande talman för Kataloniens parlament, Jordi Sànchez och Jordi Cuixart, dåvarande president för Kataloniens parlament respektive Òmnium Cultural. Amnesty International har kritiserat behandlingen av dem och menar att det är orättfärdigt att de hålls häktade före rättegången och att det utgör en oproportionerlig inskränkning av deras yttrandefrihet och församlingsfrihet, och kräver att de omedelbart släpps.

De tolv katalanska politiker som står åtalade har suttit fängslade i 14 månader, och deras advokater oroar sig för att de inte kommer att få en rättvis rättegång. Därför har advokaterna lämnat in överklaganden sedan dag ett. Enligt spansk lag är domstolarna skyldiga att fatta beslut inom 30 dagar, men efter ett år har de ännu inte fattat något formellt beslut. Det finns därför inga beslut som de kan överklaga till Europadomstolen. Amnesty, Human Rights Watch, det amerikanska advokatsamfundet och flera andra internationella organisationer har krävt att få övervaka rättegångarna. Spaniens högsta domstol har avslagit begäran. Belgien, Tyskland och Schweiz har uttalat sig kritiska till att Spanien definierar separatistledarna som upprorsmän.

Vänsterpartiets anser att den spanska centralregeringen måste säkerställa att grundläggande rättigheter respekteras, inkluderat rättvisa och opartiska rättegångar. Det självstyre Katalonien har enligt konstitutionen måste respekteras, likaså dess rätt till sin egen kultur och sitt eget språk.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att de åtalade katalanska politikerna får rättvisa och opartiska rättegångar och att människorättsorganisationer får tillträde till rättegångarna?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-02-13 Överlämnad: 2019-02-14 Anmäld: 2019-02-15 Svarsdatum: 2019-02-20 Sista svarsdatum: 2019-02-20
Svar på skriftlig fråga