Socialdepartementet
|
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern
|
|
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:105 av Margareta B Kjellin (M) Rätten till personlig assistans
Margareta B Kjellin har frågat mig hur jag och regeringen avser att tydliggöra direktiven så att personer i behov av assistans får den hjälp de har rätt till och behöver?
Jag vill börja med att instämma med Margareta B Kjellin uttalanden om att LSS lagstiftningen är en betydelsefull reform som på ett avgörande sätt har förbättrat levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Jag vill betona att det är angeläget att värna dessa reformer och dess möjligheter till att skapa delaktighet i samhällslivet. De värdena är också viktiga utgångspunkter för den utredning regeringen tillsatt.
Regeringen har dock identifierat en rad problem både med assistansersättningen och med insatser enligt LSS. Det rör bl.a. kostnadsutvecklingen och bristfällig lagstiftning inom assistansersättningen, resursfördelning mellan kvinnor och män som får assistansersättningen, det bristande barnperspektivet i lagstiftningarna, insyn i utförandet av personlig assistans för dem som beviljats assistansersättningen samt rättsäkerheten, likvärdigheten och kvaliteten i insatser enligt LSS.
Mot denna bakgrund har en utredning tillsatts. Utgångspunkten för direktiven som utredningen har att förhålla sig till, är att grundintentionen med lagstiftningarna består. Syftet är att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans och få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS samt att lagstiftningen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.
Stockholm den 26 oktober 2016
Åsa Regnér