Svar på fråga 2017/18:1022 av Cecilia Magnusson (M) Regeringens inställning till illegal nedladdning
Cecilia Magnusson har frågat kultur- och demokratiministern om regeringen har för avsikt att föreslå skärpta straff för illegal nedladdning. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.
Regeringen tillsatte i januari 2017 en utredning (i vilken film- och tv-branschen var representerad) för att se över behovet av skärpta straffskalor för de allvarligaste fallen av upphovsrättsintrång och varumärkesintrång. Utredningen tar således sikte på de storskaliga och strategiskt planerade immaterialrättsintrången, som ofta drivs med kommersiella syften och som inte sällan utgör grogrund för annan brottslighet.
I sitt betänkande Grovt upphovsrättsbrott och grovt varumärkesbrott (SOU 2018:6), som överlämnades den 15 februari i år, föreslår utredningen att straffen ska skärpas så att de står i proportion också till de allvarligaste fallen av intrång. Det föreslås inte några ytterligare straffrättsliga åtgärder mot enskilda nedladdare, vilket även är i linje med vad Niclas Malmberg framfört. Betänkandet har nu remitterats till ett sjuttiotal remissinstanser och förslagen bereds vidare inom Regeringskansliet.
I syfte att öka medvetenheten om hur upphovsrätten fungerar och minska intrången har regeringen bl.a. också gett Patent- och registreringsverket och Statens medieråd i uppdrag att genomföra särskilda informationskampanjer riktade till allmänheten. Om man förstår att den illegala marknaden har baksidor och att sådan verksamhet drar undan grunden för framtida arbetstillfällen och kan motverka ett brett kulturutbud, är jag övertygad om att man inte vill stödja den verksamheten.
För regeringen är det en självklarhet att rättighetshavarna ska få betalt för sitt arbete och att man inte ska ta del av filmer och annat kreativt material som utan lov lagts upp på nätet. Genom skarpare straffrättsliga verktyg mot dem som i större skala ger tillgång till sådant material och minskad efterfrågan på materialet, kan vi åstadkomma detta.
Stockholm den 20 mars 2018
Heléne Fritzon