Regeringens utnämningspolitik

Skriftlig fråga 2012/13:602 av Hoff, Hans (S)

Hoff, Hans (S)

den 18 juni

Fråga

2012/13:602 Regeringens utnämningspolitik

av Hans Hoff (S)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Inför valet 2006 hade Fredrik Reinfeldt och Moderaterna ett högt tonläge i frågan om utnämningspolitiken. Utnämningspolitiken skulle förändras, sade man från Alliansen. Nu kommer det allt fler signaler om att regeringen gynnar sina lojala vänner och medarbetare.

I dagarna kunde TV4-nyheterna visa att ett flertal toppjobb inom den ekonomisk-politiska sfären gått till personer som har koppling till Anders Borg, dels vänner och dels tidigare medarbetare.

Det är djupt bekymmersamt om partifärg går före kompetens i utnämningspolitiken. Det är viktigt att regeringen nu svarar på hur det kan komma sig att ett flertal moderater med koppling till Anders Borg får strategiskt viktiga toppjobb.

Regeringen har tidigare berömt det egna arbetet med att införa intresseannonsering, systematiskt upprättande av kravprofiler samt anlitande av externt rekryteringsstöd vid utnämningar till statliga toppjobb. Detta görs enligt regeringen för att åstadkomma en förutsägbar, spårbar och öppen rekryteringsprocess. Ändå har den granskning som skett av regeringens utnämningspolitik visat att regeringen fortsätter att belöna gamla vänner och kolleger.

Min fråga till statsministern är följande:

Har rekryteringarna i de aktuella fallen skett enligt regeringens egna system, där det ska upprättas kravprofiler, intresseannonsering och anlitande av externt rekryteringsstöd?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Anmäld: 2013-06-18 Inlämnad: 2013-06-18 Svar anmält: 2013-06-27 Besvarad: 2013-06-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2013-06-27)