Rökpuffande godiscigaretter för sjuåringar

Skriftlig fråga 2015/16:1234 av Hans Hoff (S)

Hans Hoff (S)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I Sverige dör 1 000 människor i månaden och 8 000 insjuknar på grund av cigarettrökning. Sverige har som mål att bli rökfritt 2025.

Samtidigt som regeringen arbetar på flera håll med att nå målet om en jämlik hälsa kan sjuåringar köpa godis som efterliknar cigaretter. En rent ut sagt förbannad mamma hörde av sig till mig efter att hennes sjuårige son kommit hem med ett paket tuggummin utformade som cigaretter i ett cigarettpaket. Tuggummit är dessutom tillverkat så att det kommer en rökpuff när man blåser i det.

När vi har valt att förbjuda marknadsföring av cigaretter har det varit med anledning av att rökning i sig inte bör uppmuntras, eftersom vi vet vilka förödande konsekvenser ett tobaksberoende kan föra med sig. En förutsättning för att nå ett rökfritt Sverige 2025 är att förhindra att fler börjar röka. Med cigarettliknande tuggummin riktade till barn riskerar den målsättningen att bromsas, och barn riskerar att få en romantiserad bild av rökning. I ett land som varken tillåter tobaksreklam eller marknadsföring riktad till barn är det svårt att se varför det skulle vara tillåtet med den här typen av indirekt cigarettmarknadsföring där målet uppenbarligen är en tidig och långsiktig påverkan så att barn så småningom börjar röka.

Min fråga till statsrådet är:

 

Avser statsrådet och regeringen att vidta några åtgärder mot detta?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2016-05-18 Överlämnad: 2016-05-19 Anmäld: 2016-05-20 Sista svarsdatum: 2016-05-25 Svarsdatum: 2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga