Säkra id-handlingar

Skriftlig fråga 2016/17:1477 av Lars Mejern Larsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Efter terrorattentatet i USA 2001 ändrades reglerna för id-foton, och fotobutiker runt om i landet blev av med möjligheten att ta passbilder, en åtgärd som säkerligen var nödvändig men som ledde till att fotobutikerna förlorade 100 miljoner per år i intäkter.

I slutet av april 2017 öppnade regeringen för att se över regelverket kring de svenska id-handlingarna, allt för att motverka fusk i möjligaste mån. Det handlar bland annat om att utreda möjligheten att införa så kallad biometrisk information, digital information om fingeravtryck och ansiktsform, i id-handlingarna. Därav finns även ett förslag att se över vilka som ska kunna få utfärda handlingarna; skärpta regler som får fotobutiker att känna oro.

Jag besökte själv en sådan butik, som menade att ett nytt regelverk riskerar att leda till att många butiker kommer att få slå igen. Självklart är det positivt att säkerheten kring id-handlingar ses över, men för att inte riskera arbetstillfällen bör regelverket utvecklas på ett sätt som gör det möjligt för småföretagare att fortsatt bedriva sin verksamhet. Småföretagen är som kroppens kapillärer; det är de som får samhället att fungera. Nya Wermlands-Tidningen (NWT) rapporterade om att den butiken jag besökte riskerade att förlora 400 000 kronor i intäkter om id-fotograferingar försvann. Det handlar alltså om stora intäkter som står på spel.

Lösningar finns som skulle göra det möjligt att öka säkerheten utan att riskera arbetstillfällen. Ett alternativ regeringen bör se över är auktorisering av fotografer, då det finns teknik som skulle kunna ge en säker fotografering.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att inte riskera arbetstillfällen inom fotobranschen vid inrättandet av nya säkerhetsåtgärder vid id-handling?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2017-05-23 Överlämnad: 2017-05-24 Anmäld: 2017-05-29 Svarsdatum: 2017-05-31 Sista svarsdatum: 2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga