Situationen på SAS

Skriftlig fråga 2019/20:108 av Jens Holm (V)

Jens Holm (V)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Ett flertal fall med exempel på mycket dåliga arbetsförhållanden på SAS har avslöjats i SVT. En kabinanställd uppges ha fått sparken efter att ha följt bolagets instruktioner och anmält säkerhetsproblem. För nästan två år sedan pekade Arbetsmiljöverket på omfattande brister i bolagets arbetsmiljö. Dessa brister har ännu inte åtgärdats och SAS hotas nu med vite av myndigheten. Fler än 800 anställda har riktat ett öppet brev till SAS-ledningen med vädjan om bättre arbetsvillkor. I Aktuellt den 2 oktober kommenterade Staffan Söderberg, sektionschef på Transportstyrelsen, en av incidenterna på SAS med orden Jag blir förbannad. Transportstyrelsen ska nu inleda en separat utredning om situationen på SAS. SAS ledning anser inte att man begått något fel och lovar att Arbetsmiljöverkets kravlista ska uppfyllas.

Situationen på SAS kan ses som ett uttryck för läget inom flygsektorn överlag. Flygbolagen gör allt för att pressa sina kostnader. Sänkta löner, försämrade arbetsvillkor och utlokalisering till utländska bemanningsbolag är några exempel. Flygbiljetter må ha blivit billigare, men det är någon som betalar priset – arbetare, miljö och ytterst kanske också säkerheten. Situationen inom SAS är oroväckande. Som delägare i ett statligt bolag har regeringen ett ansvar för situationen.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Delar ministern bilden av att SAS behandling av de anställda inte är acceptabel, och vilka åtgärder tänker ministern i så fall vidta?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-10-04 Överlämnad: 2019-10-07 Anmäld: 2019-10-08 Svarsdatum: 2019-10-16 Sista svarsdatum: 2019-10-16
Svar på skriftlig fråga