Skatt på sålda bilar

Skriftlig fråga 2017/18:1382 av Lars Mejern Larsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För ett tag sedan träffade jag Anders Persson från Stöllet som berättade om problemet med skatt på sålda bilar. Den 23 april sålde han sin bil, och ett ägarbyte skickades in till Transportstyrelsen. Skatten på den nu sålda bilen skulle vara betald den 30 april, men efter kontakter med Transportstyrelsen fick Anders svaret att man räknar från månadens början och då skulle han vara ansvarig för att bilens skatt blev inbetald fram till april 2019. Detta berodde på att Anders inte kommer över den summa som krävs för att han ska kunna dela upp sin betalning. I stället betalar han för ett år i taget.

Dessutom kunde inte ansvariga myndigheter ge något bra svar på varför det är så. Självklart är det viktigt att skatten betalas in, men det är svårt att förstå varför det skulle vara den gamla ägarens ansvar. Speciellt då en del kanske säljer sin bil för att överleva månaden ekonomiskt.

Skatteverket menar till slut att det finns ett 20 år gammalt prejudicerande domslut med referatnummer R79 1:39 som slagit fast att ovanstående gäller. Därutöver svarade myndigheten att man kanske ska tänka på tidpunkten när man säljer sin bil. Det är frapperande att inte myndigheter 2018 kan vara tydliga om varför och när skatten ska betalas. Jag har nu själv forskat i frågan utan att få någon klarhet. Behovet av en översyn av dessa regler verkar vara skriande.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är därför:

 

Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att förändra lagstiftningen på området?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-05-30 Överlämnad: 2018-05-31 Anmäld: 2018-06-01 Svarsdatum: 2018-06-07 Sista svarsdatum: 2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga