Skatteplanering i kommunala bostadsbolag

Skriftlig fråga 2019/20:933 av Ulla Andersson (V)

Ulla Andersson (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Återigen försöker en kommun undkomma skatt. Denna gång Varberg, där det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad undviker miljoner i skatt genom att använda sig av så kallad paketering. Bolaget har undvikit skatt på ca 30 miljoner kronor genom sin skatteplanering.

Bostadsbolaget vill nu att kommunfullmäktige ska ställa sig bakom den avancerade skatteplaneringen. Att på det sättet försöka undkomma skatt i en kommun är ytterst allvarligt. Det är genom skatter som vi finansierar välfärden, omfördelar och bygger samhället starkt. Varje krona behövs. Avancerad skatteplanering kan inte sägas ligga inom det en kommun bör ägna sig åt. 

Finansministern har på en tidigare fråga från mig svarat att frågan om fastighetspaketering bereds i departementet och även fördömt Sandvikens kommuns agerande i frågan.

I Varberg har redan fastighetspaketering ägt rum och man vill nu underlätta processen att paketera. Nu vill man göra sitt skatteupplägg till standard för det kommunala bostadsbolaget. På så vis vill bolaget ha fribrev från kommunfullmäktige att göra sådan skatteplanering vid varje försäljning utan att behöva gå via kommunfullmäktige.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser ministern att komma med en lagändring som förhindrar denna form av avancerad skatteplanering?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2020-02-10 Överlämnad: 2020-02-11 Anmäld: 2020-02-12 Svarsdatum: 2020-02-19 Sista svarsdatum: 2020-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga