Slavhandeln i Sverige

Skriftlig fråga 2013/14:740 av Hans Hoff (S)

Hans Hoff (S)

till Justitieminister Beatrice Ask (M)

 

Expressen/GT publicerar för närvarande en artikelserie om svenska slavar. Artiklarna är skrämmande läsning. I Göteborg kan man i dag, 2014, köpa en kvinna ”på livstid” för 2000 euro. ”Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak, är säljargumentet” berättar en av de göteborgare som fått erbjudandet. Det rör sig alltså inte om prostitution utan om en regelrätt slavhandel där kvinnan övergår till att bli köparens egendom. För 700 kronor säljs unga flickor för kortare användningstid.

I samma artikelserie kan man läsa om papperslösa sydasiater som lockats till Malmö med löften om jobb, och som själva fått lägga inte oansenliga summor för att komma hit, men som i dag tvingas arbeta på en svensk restaurang för 1 300 kronor svart och som tvingas betala mer än hälften av sin lön i hyra för ett rum med madrass!

Uppgifterna må vara chockerande, men det kommer inte helt oväntat. Trafficking med kvinnor från Östeuropa har varit känd länge och i media har det genom åren avslöjats att människor i Sverige utnyttjas som slavar Ändå har regeringen inte agerat. Regeringens passivitet medför att slavhandeln kan fortsätta och växa. Sverige är i dag ett paradis för den som vill sälja eller köpa slavar.

Avser justitieministern och regeringen att agera på något sätt för att motverka slavhandel i Sverige?

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Överlämnad: 2014-07-28 Inlämnad: 2014-07-28 Sista svarsdatum: 2014-08-11 Besvarad: 2014-08-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga