Svar på fråga 2020/21:3154 av Ulla Andersson (V) Studieskuldsavskrivning
Ulla Andersson har frågat mig om jag avser att utarbeta ett förslag med studieskuldsavskrivning för människor som flyttar till någon av de 23 berörda kommunerna för att arbeta.
Den parlamentariska landsbygdskommitténs slutbetänkande låg till grund för den landsbygdspolitiska proposition som presenterades för riksdagen 2018 (prop. 2017/18:179 En sammanhållen politik för Sveriges landsbygder - för ett Sverige som håller ihop).
I propositionen behandlas samtliga förslag från den parlamentariska landsbygdskommittén. Propositionen är en inriktningsproposition som lägger fast den långsiktiga inriktningen för landsbygdspolitiken. Detta är ett dynamiskt politikområde med stor beredskap för ändrade förhållanden och nya utmaningar. Inriktningen och målen ska därför ses som en plattform utifrån vilken kommande beslut och åtgärder för en livskraftig landsbygd ska utformas.
Den parlamentariska landsbygdskommittén identifierade 23 kommuner i norra och mellersta Sverige med särskilda utmaningar vad gäller demografi och produktionsförutsättningar. Kommittén föreslog ett paket med en kombination av landsbygdsgenerella och geografiskt riktade åtgärder. Utöver generella åtgärder föreslog kommittén en finansiering om cirka 500 miljoner kronor som skulle avsättas för riktade näringspolitiska och tillväxtfrämjande åtgärder i dessa kommuner. Kommittén angav som exempel att detta kunde handla om ytterligare nedsättning av arbetsgivar- och egenavgifter och avskrivning av studieskulder.
Istället för ett system för studieskuldsavskrivning arbetar regeringen för närvarande på andra sätt för att stärka kompetensförsörjning och näringsliv i landsbygdsbetonade kommuner. I den landsbygdspolitiska propositionen gör regeringen bedömningen att en näringslivssatsning bör riktas mot de kommuner där näringslivet har ogynnsamma villkor. Syftet med denna satsning är att stärka kommunernas förutsättningar att stödja näringslivet i det som kommunen ser som särskilda behov för utveckling av näringslivet och företagsklimatet i kommunen. Regeringen har därför beslutat om statsbidrag om 70 miljoner kronor 2018, 90 miljoner kronor 2019 samt 70 miljoner kronor per år 2020 och 2021 till 39 kommuner i glesbygd för att stödja näringslivsutvecklingen i dessa kommuner.
Kompetensförsörjning är en viktig fråga i alla kommuner, inte minst i landsbygdskommunerna. Regeringen beslutade därför i mars 2019 om ett uppdrag åt Tillväxtverket att analysera och föreslå åtgärder som kan underlätta kompetensförsörjningen i Sveriges landsbygder. Syftet med uppdraget var att identifiera åtgärder som underlättar för företag och offentliga arbetsgivare att rekrytera rätt kompetens. I sin slutredovisning av uppdraget till regeringen i mars 2020 lämnar Tillväxtverket ett flertal rekommendationer till regeringen. Merparten av rekommendationerna riktar sig av naturliga skäl till de arbetsmarknads- och utbildningspolitiska områdena, där regeringen har genomfört satsningar för att möta de behov som finns, nu senast i vårpropositionen som lämnades till riksdagen i april.
Regeringen överväger kontinuerligt olika initiativ som kan underlätta kompetensförsörjningen i Sveriges landsbygder. Den här regeringen arbetar för att hela Sverige ska leva och växa.
Stockholm den 15 juni 2021
Jennie Nilsson