Torgny Segerstedts flygplats

Skriftlig fråga 2018/19:406 av Robert Hannah (L)

Robert Hannah (L)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Herr Hitler är en förolämpning. Med de orden avslutas en artikel av den göteborgske publicisten Torgny Segerstedt fyra dagar efter att Adolf Hitler, den 30 januari 1933, installerats som tysk rikskansler.

Det var startskottet för de tolv kommande åren när göteborgaren Segerstedt blev Sveriges, Nordens och en av världens mest beundrade och fruktade skribenter. Segerstedt var en av Sveriges allra främsta publicister under 1900-talet. Hans vackra och omväxlande språk saknar motstycke i svensk journalistik. Hans oförsonliga strid mot Tredje riket gav honom inte bara vänner och fiender i Sverige. Han blev under andra världskriget den mest beundrade svensken och närmast en folkhjälte i Danmark och Norge. Segerstedt lästes också noga i London, Berlin och Rom.

Jag anser att mer behöver göras för att erinra om göteborgaren Torgny Segerstedts inspirerande mod och gärningar i en tid då främlingsfientligheten åter vinner terräng. Att inte minnas historien är att glömma de levande. EU-rapporter visar att högerextrema inte sedan andra världskriget har varit så starka som de är i dag. De beväpnar sig i högre grad och samarbetar mer över landsgränserna.

Landvetter flygplats, Sverige näst största flygplats och västra Sveriges största flygplats, skulle gynnas av att bära Torgny Segerstedts namn som en påminnelse om att kampen mot totalitära krafter är en ständigt pågående kamp. Namnet kommer även att påminna om vad en enskild människa kan uträtta i humanismens namn. Många länder har hedrat sina mest förtjänta medborgare genom att uppkalla landets viktigaste flygplatser efter dem: Charles de Gaulle (Paris), John F Kennedy (New York), Willy Brandt (Berlin), John Lennon (Liverpool), Lech Walesa (Gdansk) är exempel på det.

Torgny Segerstedt-flygplatsen skulle bli en tydlig internationell symbol för en välkomnande stad som står öppen för världen och som kämpar mot alla former av förtryck. Jag föreslår därför att Landvetter flygplats döps om till Landvetter Torgny Segerstedt flygplats (Airport).

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Har regeringen några planer på att lägga till Torgny Segerstedts namn till Landvetter flygplats?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-03-12 Överlämnad: 2019-03-14 Anmäld: 2019-03-15 Svarsdatum: 2019-03-20 Sista svarsdatum: 2019-03-20
Svar på skriftlig fråga