torterade svenska medborgare i Uruguay

Skriftlig fråga 2000/01:16 av Ygeman, Anders (s)

Ygeman, Anders (s)

den 22 september

Fråga 2000/01:16

av Anders Ygeman (s) till utrikesminister Anna Lindh om torterade svenska medborgare i Uruguay

Den 29 september förra året arresterades de svenska medborgarna Miguel och Gerardo Giménez i Uruguay, anklagade för rån mot en livsmedelsbutik, och dömdes den 18 september i år till långvariga fängelsestraff för de påstådda brotten. Detta trots att den rånade butiksägaren enligt uppgift kände bröderna sedan tidigare, de var grannar, och förnekade att dessa hade genomfört rånet. Vittnen kan också styrka att bröderna under tiden för rånet var på en grillfest. Domaren baserade sin dom på erkännande från bröderna, ett erkännande som bröderna själva uppger framtvingats under tortyr.

Under hela häktningsperioden har bröderna utsatts för näst intill oavbruten tortyr och misshandel. Av detta har de båda fått omfattande skador och är i behov av läkarvård, något som de hela tiden förvägrats. Fallet har uppmärksammats såväl i Sverige som i Uruguay, där flera människorättsorganisationer, fackförbund och parlamentariker har engagerat sig.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att hjälpa dessa svenska medborgare?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2000-09-22 Besvarad: 2000-09-27 Anmäld: 2000-10-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2000-09-27)