Omfattande planerat tekniskt arbete

Under tisdagen pågår ett planerat tekniskt arbete på webbplatsen. Under arbetet genomförs olika testsändningar från kammaren. Det kommer även att publiceras sändningar i webb-tv-arkivet. Delar av det som visas i webbplatsens kalender för tisdag 24 maj är testinformation. Arbetet är ett led i att modernisera tekniken för webb-tv på riksdagen.se. Vid frågor kontakta riksdagsinformation på riksdagsinformation@riksdagen.se.

Trygga och skäliga arbetsvillkor

Skriftlig fråga 2015/16:1261 av Lars Mejern Larsson (S)

Lars Mejern Larsson (S)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige ska stå upp för ett hållbart arbetsliv. Grunden för den svenska modellen är att arbetstagare i Sverige ska ha ett tryggt arbete med en lön det går att leva på. I Uppdrag Gransknings reportage (20/4) avhandlades arbetsmiljösituationen med anledning av byggnationen av gallerian Mall of Scandinavia. Där fick vi en direkt inblick i hur det ser ut på landets byggarbetsplatser. Trots att huvudentreprenören lovat att alla underleverantörer på byggarbetsplatsen ska registreras och ha kollektivavtal avslöjades det att det funnits hemliga bolag som har kunnat strunta i regler och avtal. 

I programmet uppgav entreprenörer i byggbranschen att den hårda utländska konkurrensen gör att man är beredd att fuska och till och med flytta på skyddsombud som försöker fullfölja sina uppdrag. Det framkom även exempel där skyddsombud nonchalerats, hindrats att utföra sitt arbete och till slut togs bort från arbetsplatsen. Fackförbundet Byggnads har tidigare vittnat om att just exemplet med Mall of Scandinavia tyvärr inte är något undantag, utan att det ofta ser ut på liknande sätt på andra byggnadsarbetsplatser.

Tyvärr är det inte heller bara i byggbranschen som det finns exempel på liknande upplägg. Tillvägagångssättet med att tumma på regler och utnyttja utländsk arbetskraft kan även ses i andra branscher. Ett exempel som det nyligen rapporterats om är Trafikverkets bygge av stängsel kring järnvägarna i Småland och Skåne. Huvudentreprenören har lagt ut uppdraget att sätta stängsel på en underentreprenör som i sin tur anlitat flera mindre oseriösa underentreprenörer.

Det här är en utveckling vi inte kan tolerera. Alla personer som arbetar i Sverige, oavsett vilket land de kommer ifrån, ska ha en trygg arbetsmiljö och löner det går att leva på.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vad tänker ministern vidta för åtgärder för att alla som arbetar i vårt land ska ha rätt till trygga och skäliga arbetsvillkor?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2016-05-23 Överlämnad: 2016-05-24 Anmäld: 2016-05-25 Svarsdatum: 2016-06-01 Sista svarsdatum: 2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga