USA:s bombningar

Skriftlig fråga 1997/98:1085 av Francke Ohlsson, Bodil (mp)

Francke Ohlsson, Bodil (mp)
Fråga 1997/98:1085 av Bodil Francke Ohlsson (mp) till utrikesministern om USA:s bombningar

den 11 september

Terroristaktionerna i USA:s ambassader i Dar es Salaam och Nairobi drabbade många oskyldiga ur lokalbefolkningen. I terrorismens idé ingår att attackerna skall skada och döda människor utanför den målkrets man säger sig ha, för att på så sätt skapa skräck och eftergivenhet för terroristerna. USA svarade med bombattacker mot Sudan och Afghanistan där anstiftarna till aktionerna misstänks finnas.

USA:s bombningar försvaras med att nya terroristdåd var under planering, och att USA agerade i självförsvar. Mot detta står frågan om det var en hämndaktion, vilket i sin tur brukar föda nya sådana, och likaså om terrorism kan bekämpas med terrorism.

Den mest angelägna frågan är dock: Kan ett medlemsland i FN på egen hand angripa andra länder med hänvisning till FN-stadgan, i det fallet artikel 51A som gäller självförsvar?

Min fråga till utrikesministern är:

Avser regeringen agera i säkerhetsrådet för att slå fast en tydlig tolkning av innehållet av artikel 51A, för att förhindra att artikeln utnyttjas för andra handlingar än enbart fall av tveklöst självförsvar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 1998-09-11 Anmäld: 1998-09-14 Besvarad: 1998-09-18
Svar på skriftlig fråga