den 4 december
Ingrid Näslund har frågat mig vad vi avser göra för att underlätta genomförandet av Wye-överenskommelsen och då särskilt kravet på ändring av PLO:s stadga.
Frågan om upphävande av de artiklar i PLO-stadgan som bestrider Israels rätt att existera har varit aktuell länge. Redan i sitt anförande inför FN:s generalförsamling i Genève 1988 uppgav Yassir Arafat att de aktuella artiklarna med franskt språkbruk var caduc dvs. ogiltiga.
Som framgår av texten till Wye River Memorandum upprepades samma sak i skriftväxling mellan PLO och Israels regering den 9-10 september 1993. Dessutom upprepade Arafat detta i brev den 22 januari 1998 till president Clinton.
Enligt Wye River Memorandum kommer en ytterligare bekräftelse att ske under ett möte med president Clinton under dennes besök i området i december.
Vi har ingen anledning att betvivla att inte denna förpliktelse enligt Wye-överenskommelsen kommer att uppfyllas.
Låt mig dessutom säga att regeringen välkomnar det genombrott som uppnåddes i Wye som innebär att det långa dödläget vad gäller fredsprocessen brutits. Vi vill nu göra vad vi kan för att underlätta genomförandet av överenskommelsen även om ansvaret härför i första hand åvilar parterna. Kravet på ändring av PLO-stadgan utgör en del av överenskommelsen men det är väsentligt att också alla andra delar av överenskommelsen genomförs fullt ut. Det är också viktigt att ingen part vidtar ensidiga åtgärder som sätter den fortsatta fredsprocessen i fara.
Regeringen har visat att vi från svensk sida är beredda att göra vad vi kan för att underlätta genomförandet. Vid givarkonferensen i Washington den 30 november tillkännagav Pierre Schori en kraftig ökning av det bilaterala biståndet till palestinierna, något som särskilt USA understrukit vikten av.
Som alla känner till hålls den 5 december i andrakammarsalen ett internationellt möte som uppmärksammar tioårsdagen av Stockholmsmötet 1988. Vid detta möte erkände PLO Israels rätt att existera inom säkra och erkända gränser. Detta innebar ett historiskt genombrott beträffande fredsansträngningarna i Mellanöstern. Därmed lades grunden för den egentliga fredsprocessen.
Årets möte är inte i första hand tillbakablickande utan avsett att utgöra ett stöd för den fortsatta fredsprocessen och förhandlingarna om områdets slutliga status.
Mötet arrangeras av regeringen tillsammans med Olof Palmes Internationella Centrum. Statsministern är värd. Den palestinska delegationen leds även denna gång av Yassir Arafat. Dessutom medverkar israeliska företrädare och representanter för ett antal stater som är aktiva vad gäller fredsprocessen.