Pressmeddelande

Talmannen kommenterar informell återrapportering om regeringsbildningen

Publicerat: 28 december 2018 klockan 14.59

Talman Andreas Norlén har i dag fredagen den 28 december tagit emot återrapportering från Stefan Löfven (S) respektive Ulf Kristersson (M).

– Jag har i dag talat med de båda huvudkandidaterna till statsministerposten och tagit del av deras respektive bedömningar av processen som gäller regeringsbildningen. Enligt den tidsplan jag har informerat om kommer jag att få förnyade rapporter från Stefan Löfven respektive Ulf Kristersson fredagen den 4 januari, säger talman Andreas Norlén.

Talmannen meddelade den 19 december att han avser att lägga ett förslag till riksdagen om statsminister den 14 januari vilket ska prövas av riksdagen den 16 januari. Även datum för ett eventuellt fjärde och sista förslag har aviserats.

Under perioden fram till dess har talmannen uppdragit åt alla partier att förhandla och förankra positioner. Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) fick utöver detta också i uppdrag att regelbundet återrapportera sina respektive processer till talmannen.

Bakgrund

Talmannen inledde den 27 september uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till. I uppdraget ingår att samtala med företrädare för samtliga riksdagspartier samt att överlägga med de vice talmännen. Talmannen håller också statschefen informerad om det aktuella läget i arbetet med att ta fram förslag till statsminister.

Följ händelseutvecklingen på riksdagens webbplats

På valingången på riksdagens webbplats finns aktuell information om riksdagsvalet, regeringsbildningen, talmansvalet med mera. Här uppdateras kontinuerligt informationen om händelseutvecklingen, tidpunkter för eventuella pressträffar och liknande. Den informationen går också ut via twitterkontot @Sverigesriksdag.

Valet 2018

Webb-tv

Talmannens pressträffar sänds direkt på riksdagens webbplats samt går att se i efterhand.

Pressackreditering och annan praktisk information

För att arbeta i Riksdagshuset måste du ha riksdagens pressackreditering, antingen en ordinarie eller en tillfällig som gäller för en dag. Information om pressackreditering och annan praktisk information för journalister och fotografer i anslutning till riksdagsvalet finns på riksdagens webbplats.

Praktisk information för arbete i anslutning till riksdagsvalet

Talmannens pressekreterare, 08-786 44 00