Pressmeddelande

Inför riksmötets öppnande: program och påminnelse om pressackreditering och fotoplatser

Publicerat: 4 september 2019 klockan 08.37

Journalister och fotografer som ska arbeta i Riksdagshuset under riksmötets öppnande den 10 september behöver ha riksdagens pressackreditering. Sista ansökningsdag för dig som inte redan har en pressackreditering är den 9 september klockan 12. Sista ansökningsdag för fotoplats är den 5 september klockan 17.

Program

Riksmötets öppnande har de senaste åren haft ett regionalt tema. I år är det Härjedalen, Medelpad, Hälsingland, Dalarna och Gästrikland som präglar program, mat och utsmyckning. 

  • Klockan 13: Entrén på Riksplan öppnar och gästerna anländer
    På Riksplan spelar Arméns musikkår och Livgardet paraderar när ledamöterna och de inbjudna gästerna anländer. Utanför kopparporten till Östra riksdagshuset står fanbärare med folkdräkt. Inne i trapphallen spelar Vikarbyns lilla spelmanslag, och Sverigefanan hålls av representanter från Föreningen Norden. Talmannen, de kungliga gästerna, statsministern med flera går tillsammans upp genom stora trapphallen och fortsätter till kammaren.
  • Klockan 14: Ceremoni i kammaren
    Brassensemblen spelar inför ceremonin. När de kungliga träder in i kammaren börjar ceremonin. På talmannens begäran öppnar H.M. Konungen riksmötet. Programmet innehåller även Kungssången, sång av hovsångerskan Anna Larsson, nationalsången och uttågsmusik.
  • Från cirka klockan 15: Mottagning i Sammanbindningsbanan
    Efter ceremonin har talmannen en mottagning i Sammanbindningsbanan för ledamöter och inbjudna gäster. Mottagningen är öppen för media.

Klädkod

Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med ljus skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott.

Pressackreditering och fotoplatser

Du som inte redan har riksdagens pressackreditering kan ansöka om en ackreditering för riksmötets öppnande senast måndagen den 9 september klockan 12. 

Vid riksmötets öppnande finns särskilda fotopositioner vid Riksplan och i anslutning till kammaren. De får användas av fotografer som ansökt om fotoplats senast torsdagen den 5 september klockan 17 och som fått sin ansökan beviljad. 

Mer information

Information om pressackreditering och fotopositioner samt annan praktisk information finns på riksdagens webbplats: Information för media om riksmötets öppnande 2019 

Kontakt

Riksdagsförvaltningens pressekreterare Carina Larsson och Sven Kullberg, telefon 08-786 62 00.

Riksdagsförvaltningens presstjänst, 08-786 62 00