Riksdagsbiblioteket är öppet för alla. Här hittar du adress och information om öppettider och tillgänglighet.
Foto: Melker Dahlstrand
Besök oss
Välkommen att besöka Riksdagsbiblioteket. Biblioteket ligger på Storkyrkobrinken 7 A i Gamla stan i Stockholm.
Ring på porttelefonen så blir du insläppt av vakten och får gå igenom en snabb säkerhetskontroll. Större grupper får gärna meddela oss i förväg om sitt besök för att underlätta inpasseringen till biblioteket.
Du kan lämna tillbaka dina lån i biblioteket under våra öppettider eller i entrén när den är bemannad. Om du vill skicka tillbaka dina lån med post så gör du det till postadressen:
Riksdagsbiblioteket
Godsmottagningen Norrbro
100 12 Stockholm
Tillgänglighet
Det finns en handikappanpassad entré i markplan. Dörröppningen är cirka 84 cm bred, och försedd med dörröppnare. Biblioteket ligger en trappa upp i två våningsplan och går att nå med hiss. Rullstolsanpassade toaletter finns på varje våningsplan. I biblioteket finns höj- och sänkbara bord vid datorerna. Det finns en läs-tv med förstoringskamera.
Kontakt och öppettider
- Måndag–torsdag klockan 10–18
- Fredag klockan 10–15
E-post: biblioteket@riksdagen.se
Telefon: 020-555 000
Avvikande öppettider
Under 2023 är biblioteket stängt följande dagar:
- Påsk: 6–10 april
- Första maj: 1 maj
- Kristi himmelsfärd: 18 maj
- Nationaldagen: 6 juni
- Midsommar: 22–23 juni
- Sommar: 3 juli –13 augusti
- Allhelgona: 3 november
- Julstängt 2023/24: 23 december–7 januari
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Film: Riksdagsförvaltningen
På plats
Det finns gott om bra läsplatser i biblioteket. Dessutom finns en tyst läsesal och två grupprum för studier. Båda rummen har plats för fyra personer.
Det finns trådlöst nätverk i biblioteket. Be personalen om inloggningsuppgifter.
Om Riksdagsbiblioteket
Riksdagsbiblioteket ligger i vackra lokaler på Storkyrkobrinken i Stockholm och alla är välkomna att besöka och använda biblioteket. I biblioteket hittar du allt riksdagstryck, det vill säga allt som har sagts och gjorts i riksdagen genom tiderna. Vi har också en stor samling litteratur inom ämnesområden såsom juridik och samhällsvetenskap. Du hittar dessutom tidskrifter inom våra ämnesområden, offentligt tryck och FN- och EU-material. Olika lånetider gäller för olika typer av material.
Du är välkommen att fotografera i biblioteket, men tänk på att fotografera på ett sådant sätt att du inte stör. Av integritets- och säkerhetsskäl får du inte fotografera bibliotekets besökare. Du ansvarar själv för att fotografier inte sprids och att enskildas integritet inte kränks. Fotografering för spelfilm, reklam och annan produktion som inte är nyhetsproduktion och som saknar samband med riksdagens verksamhet eller riksdagsledamöternas uppdrag får inte ske i riksdagens lokaler.
Visningar och studiebesök
Om du är nyfiken på Riksdagsbibliotekets verksamhet, samlingar eller arkitektur är du välkommen att kontakta oss för en visning eller studiebesök.
Bilder av biblioteket
Riksdagsbiblioteket i Gamla stan
Välkommen till ett specialbibliotek inom samhällsvetenskap och juridik. Riksdagens egen kunskapskälla, en del av demokratin och öppet för alla.
Foto: Melker Dahlstrand
Riksdagsbiblioteket ligger lättillgängligt mitt i Gamla stan. Huset, vars fasad är utformad som ett italienskt renässanspalats, byggdes som bankhus på 1870-talet av arkitekten Ernst Jacobsson.
Bild 1 av 7
Foto: Melker Dahlstrand
Arkitekten och möbelformgivaren Åke Axelsson har specialritat inredningen till biblioteket, allt från den fritt svävande spiraltrappan till bokhyllorna och stolarna. Stengolvet ”Rikets matta” är ett konstverk skapat av Ulla Viotti.
Bild 2 av 7
Foto: Melker Dahlstrand
På Riksdagsbiblioteket kan du få hjälp med att söka i riksdagstrycket och att navigera i lagstiftningsprocessen.
Bild 3 av 7
Foto: Melker Dahlstrand
På Riksdagsbiblioteket finns goda möjligheter för grupparbete för dig som är forskare eller student. Här finns grupprum, olika typer av studieplatser och trådlöst nätverk.
Bild 4 av 7
Foto: Melker Dahlstrand
För dig som är ute efter lugn och ro, det kan vara studiero eller arbetsro, finns en sal med tysta läsplatser.
Bild 5 av 7
Foto: Melker Dahlstrand
Allt riksdagstryck finns tillgängligt både i tryckt och digitalt format. Du får hjälp med att hitta i det format som passar dig.
Bild 6 av 7
Foto: Melker Dahlstrand
På Riksdagsbiblioteket finns många tryckta tidskrifter som du har möjlighet att läsa när du besöker oss.
Bild 7 av 7