I Riksdagsförvaltningen jobbar allt från jurister och samhällsvetare till bibliotekarier och it-specialister.
Här berättar några av Riksdagsförvaltningens medarbetare i text, bild och film om sina uppdrag i förvaltningen.
Erik Öström – föredragande vid justitieutskottet
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Film: Riksdagsförvaltningen
– Ofta vaknar jag upp till nyheter på radion eller i mobilen som handlar om precis det vi diskuterat på jobbet dagen innan. Träffa Erik Öström som berättar om sitt arbete som föredragande i justitieutskottet.
Lena Lindbäck – föredragande vid justitieutskottet
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Film: Riksdagsförvaltningen
– Det jag skriver blir det som riksdagsledamöterna läser innan de går till beslut och en lagändring blir verklighet. Närmare lagstiftningsprocessen går det väl knappast att komma som jurist! Träffa Lena Lindbäck, som arbetar i Riksdagsförvaltningen som föredragande i justitieutskottet.
Björn Länsisyrjä – föredragande vid arbetsmarknadsutskottet
Foto: Melker Dahlstrand
Björn Länsisyrjä arbetar som föredragande på arbetsmarknadsutskottet. Arbetet är nära kopplat till den politiska verksamheten och arbetsuppgifterna varierar:
– Under hösten handlar det mycket om budgetarbetet. Under våren framför allt om motioner och propositioner. Sedan är det generellt en del resor och besök, och att ha kontakt med andra utskottskanslier när det gäller frågor som tangerar varandra.
Björn sökte sig till riksdagen då han ville komma närmare politiken, men samtidigt få jobba med juridik:
– Jag har jobbat här i ungefär fem år. Innan jobbade jag i domstol. Riksdagen är en blandning mellan juridik och politik. Jag sökte mig hit också för att jag hade hört gott om arbetsplatsen från andra som jobbade här.
I arbetet som föredragande fann Björn det han sökte, men även andra fördelar:
– Det jag sökte har jag hittat här: jag får använda mina kunskaper som jurist, och samtidigt få utlopp för mitt intresse för politik. Det går inte att komma ifrån att det är stimulerande: att jobba på stället som alla pratar om.
– Det är även en fin och trivsam miljö att arbeta i och det finns många förmåner för medarbetaren. Arbetet är flexibelt och riksdagen är en förstående arbetsgivare, det finns plats för livet utanför jobbet. En annan fördel är att om jag har tid över finns det mycket att ägna sig åt: allt från seminarier och utbildningar till bra friskvårdslokaler.
I Riksdagsförvaltningen arbetar en stor mängd yrkeskategorier, något som Björn menar gör arbetet mer intressant:
– En sak som jag uppskattar här, som inte finns på så många ställen, är mängden yrkeskategorier och människor med olika bakgrund. Jag har tidigare varit på arbetsplatser där i princip alla jobbar med samma sak: nästan alla är jurister. Här är det allt från jurister och lokalvårdare till arkitekter och kommunikatörer. Det gör arbetsplatsen mer intressant.
Björn Länsisyrjä
Yrke: Föredragande vid arbetsmarknadsutskottet
Utbildning: Juristprogrammet och kurser i bland annat statsvetenskap, retorik och kriminologi vid Lunds Universitet samt en mastersexamen i mänskliga rättigheter och intellektuell äganderätt från Raoul Wallenberg institutet i Lund.
Björns tips till dig som vill arbeta i riksdagen: Ett stort samhällsintresse, och politiskt intresse, är bra. Noggrannhet, kombinerat med nyfikenhet, är också viktigt.
Catherine Ghaddar – it-arkitekt
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Film: Riksdagsförvaltningen
– Det är en häftig känsla att vara med och förbättra och förenkla flödena i den demokratiska processen! Träffa Catherine Ghaddar, it-arkitekt i Riksdagsförvaltningen.
Samuel Mancho – systemtekniker
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Film: Riksdagsförvaltningen
– Jag hade kommit fram till att jag ville jobba för något större. Så att söka jobb på riksdagen, det kändes bra.Träffa Samuel Mancho, systemtekniker i Riksdagsförvaltningen.
Johan Boyaci – it-tekniker
Foto: Anders Löwdin
Johan Boyaci är it-tekniker och arbetar bland annat med plattformssupport för mobila enheter. Han har varit på Riksdagsförvaltningen i nära 20 år. Allt började med ett extrajobb, men faktiskt inte på it-avdelningen.
– När jag pluggade till nätverkstekniker jobbade jag samtidigt som vakt här på riksdagen på helger och studiefria dagar. När det sedan var dags för praktik chansade jag och skickade ett mejl till chefen på it-avdelningen. Jag minns att jag tvekade innan jag till slut skickade in ansökan – i efterhand är jag väldigt glad att jag vågade!
Sektionen där Johan arbetar ansvarar för drift och utveckling av klientmiljön med tillhörande servrar, e-post, mobilsynkronisering och säkerhet kring klienterna.
– Min roll är bred och omfattar till exempel felsökning av både hård- och mjukvara, installation av it-utrustning och olika typer av problemlösning. Säkerhet och användarvänlighet är i fokus här och jobbet innebär mycket kontakter med både riksdagsledamöter och tjänstemän i hela verksamheten.
Emellanåt medverkar Johan också i projekt som spänner över flera enheter.
– Ett av de större och mest minnesvärda var när alla utskottshandlingar skulle digitaliseras. Det var väldigt utvecklande och jag fick möjligheten att jobba i nära samarbete med både ledamöter och tjänstemän.
Att jobba med kompetenta och bra kollegor varje dag är det som gör att Johan fortfarande – efter 20 år – trivs lika bra. Det goda arbetsklimatet och den trevliga atmosfären är något som Johan märkt av sedan dag ett.
– Jag minns att jag som helt ny började prata med en man på riksdagens gym. Han var nyfiken på vad jag jobbade med och jag ställde förstås frågor tillbaka. Jag minns att jag skojade en del med honom och det var ett kul samtal! I efterhand visade det sig att han var den dåvarande riksdagsdirektören!
Johan Boyaci
Yrke: it-tekniker med inriktning mot mobil teknik
Utbildning: Nätverksteknikerutbildning
Johans tips till dig som vill arbeta i riksdagen: Våga söka! Riksdagsförvaltningen är en bra arbetsgivare med bra kollegor och en fin miljö att jobba i.
Sofia Albinsson – projektledare
Foto: Melker Dahlstrand
Sofia Albinsson är projektledare på enheten it-utveckling. Hon arbetar framför allt med behovsanalyser och förstudier, och är just nu projektledare för utvecklingen av ett digitalt servicecenter.
Som projektledare både leder hon arbetet och håller samman gruppen:
- Projektledarrollen kan beskrivas som ett smörjmedel, att se till att det inte finns några hinder, att projektet kan rulla på. Mycket handlar om att få folk att komma till sin rätt – i projekt är det viktigt att dra nytta av allas kompetens och erfarenhet. Det är väldigt spännande!
Sofias arbete berör många delar av förvaltningen, och något som gör det extra roligt är närheten till riksdagens verksamhet:
- Jag följer gärna samhällsutvecklingen och är intresserad av samhällsfrågor. Så det är verkligen guld att vara här, känslan av att vara mitt där saker händer. Många projekt spänner över avdelningsgränserna, vilket gör att man lär sig mycket om riksdagen och den demokratiska processen.
En annan fördel menar Sofia är att hon i sin yrkesroll har en hel del frihet, till exempel när det gäller att bestämma hur hon ska lägga upp sitt arbete och planera sin tid.
- Jag kan till stor del bestämma över mitt eget schema, vilket är skönt under och efter intensiva arbetsperioder. Friheten skapar även en möjlighet att testa nya metoder och sätt att jobba på. Det finns en vilja för utveckling och förändring.
Enligt Sofia sticker Riksdagsförvaltningen ut jämfört med andra myndigheter, inte minst när det gäller de utbildningar och den service som finns:
- Man får snabb hjälp när man behöver, och man kan gå en kurs i det man vill bli bättre på. Det är allmänbildande att jobba här!
Sofia Albinsson
Yrke: Projektledare på enheten it-utveckling i Riksdagsförvaltningen sedan 2016. Började som konsult på samma enhet.
Utbildning: Kognitionsvetenskaplig utbildning, ett tvärvetenskapligt program som kombinerar datalogi, psykologi och lingvistik.
Sofias tips till dig som vill arbeta i riksdagen: Man har mycket nytta av att vara intresserad av att skriva. Det är också bra att ha koll på statsvetenskap och samhällsfrågor.
Åsa Albinh – fastighetsstrateg
Genom att spela video samtycker du till att kakor används.
Om kakor
Film: Riksdagsförvaltningen
Just nu genomförs en stor renovering av ledamotshuset från 1930-talet. Följ med fastighetsstrateg Åsa Albihn och ta en titt bakom byggplanket! Samtidigt får du en inblick i hur det är att arbeta på Riksdagsförvaltningens fastighetsenhet.
Läs mer om planerna för riksdagens byggnader på sidan Framtidens riksdagshus.
Framtidens rikdagshus
Valentina Lind – projektledare fastighetsenheten
Foto: Melker Dahlstrand
Valentina Lind arbetar som projektledare i fastighetsenheten och är arkitekt i grunden. Hon kom till riksdagen med en bred bakgrund där ombyggnad av såväl Svartsjö slott, som Vällingby centrum finns på cv:t. Båda tidstypiska representanter för sina respektive epoker, vilket har varit en röd tråd i karriären som ledde fram till riksdagen.
– Självklart var det riksdagens fastigheter med sin unika historia som lockade mig att söka mig hit. Här finns 146 000 kvadratmeter kulturarv att förvalta – med bland annat kontor, offentliga lokaler, gym, restauranger och bostäder för ledamöterna.
Valentina betonar lusten i att arbeta med fastigheter som å ena sidan har ett högt kulturhistoriskt värde, och å andra sidan är till för att användas.
– Här ska människor jobba, tas emot som besökare och trivas utan att få en känsla av att befinna sig i ett museum. Vi bevarar det historiska men ger också rum för den historia vi skriver just nu.
Valentina ser spännvidden i sitt arbete som rolig och utmanande. Mindre projekt som ska lösas snabbt varieras med stora komplexa uppdrag. Just nu utreder hon möjligheter till att etablera en ny godsmottagning, som en del av programmet Framtidens riksdagshus. Här är helhetssynen viktig och det är mycket som ska klaffa. Men det finns utmaningar även i de små projekten.
– En så enkel sak som att installera ett lyftbord kräver en funderare i ett hus som är kulturhistoriskt klassat. I vissa lokaler kan vi till exempel inte bredda en dörröppning utan att först göra en antikvarisk undersökning.
En av fördelarna med att arbeta i Riksdagsförvaltningen menar Valentina är att det är en arbetsplats där allas kompetenser tas tillvara.
– Här finns stora möjligheter till utveckling och arbetsgivaren sätter värde på dina kunskaper. Det är en otroligt mångfacetterad verksamhet och det finns utrymme och stöd för att växa i den roll man har.
Valentina Lind
Yrke: Projektledare på fastighetsenheten
Utbildning: Arkitektexamen med flera specialinriktningar, däribland arkitekt för industri och offentliga byggnader, landskapsarkitekt, stadsplanerare och husarkitekt.
Valentinas tips till dig som vill arbeta i riksdagen: Sök! Här finns mängder av kunskaper och kompetenser. Dina kommer väl till hands!
Slavica Mladenovic – chef för sektionen interiörer och konst
Foto: Melker Dahlstrand
Slavica Mladenovic har jobbat i förvaltningen i tolv år, och i dag är hon chef för sektionen interiörer och konst. Arbetet innebär mycket intern och extern kommunikation, samverkan och uppföljning:
- Jag får näring genom att träffa människor och leda, ta ansvar och utveckla. Där har jag funnit min roll. Att underlätta politikernas vardag, så de kan ägna sig åt sina uppdrag, är vår viktigaste uppgift. Vi ansvarar även för den offentliga delen av lokalerna, med inredning och konst som visas i olika representativa sammanhang.
Den politiska kontakten är ständigt närvarande, mycket arbete läggs på att tydliggöra riktlinjer för ledamöter och partikanslier, som ett stöd åt dem:
- Interiören är starkt kopplad till arbetsmiljö – ofta när man pratar inredning, belysning och liknande kommer arbetsmiljö på tal. Det är utmanande, och väldigt roligt.
Slavica menar att Riksdagsförvaltningen har många utvecklingsmöjligheter, och det märks inte minst genom att se till den förändring som skett senaste åren:
- Vi har frångått "stuprören" i arbetet för att arbeta mer över enhets- och avdelningsgränser. Det finns även mer stöd i verksamheten i dag, som medarbetare får du mycket hjälp och många möjligheter till utveckling.
Riksdagsförvaltningen har gjort ett kliv framåt även i dess mest centrala funktion – stöttandet av riksdagen:
- Vi gör en omstart vart fjärde år, det är något vi måste förhålla oss till. Men vi har börjat arbeta mer strategiskt, övergångarna sker nu smidigare. Det finns verksamhetsplaner, strategier och många andra egna hörnstenar som gör att övergångarna blir smidigare.
För den anställda menar Slavica att arbetsplatsens främsta fördelar är möjligheten för personlig utveckling, samt en sorts laganda som präglar förvaltningen:
- Du kan lära dig otroligt mycket här. Riksdagen är ett fönster mot världen, och vi har ett viktigt uppdrag: att stötta människorna som valt det politiska livet. Det har vi gemensamt, oavsett vad man jobbar med.
Slavica Mladenovic
Yrke: Sektionschef för sektionen interiörer och konst
Utbildning: Kandidatexamen i ekonomi
Slavicas tips till dig som vill arbeta i riksdagen: Ha tålamod – att samverka, förankra och ha förståelse för beslutsprocessen i politiskstyrd organisation är viktigt.
Alexander Sundström – bevakningsledare på säkerhetsenheten
Foto: Melker Dahlstrand
Alexander Sundström arbetar som bevakningsledare på säkerhetsenheten. Tillsammans med en kollega leder han det operativa säkerhetsarbetet, men det är bara en del av jobbet.
– Förutom att leda teamet i vardagen är jag involverad i planeringen av kommande event, händelser och en del strategiska projekt som sträcker sig över lång tid. Dessutom planerar vi utbildningar och arbetar med att hela tiden utveckla och förbättra verksamheten.
Det Alexander ser som kärnan i uppdraget är att säkra den demokratiska processen samtidigt som riksdagens arbete ska vara transparent och öppet för allmänheten.
– Riksdagen har enorma skyddsvärden å ena sidan och är ett öppet parlament i en transparent demokrati å andra sidan. Det är just i den skärningspunkten som det intressanta sker. På säkerhetsenheten ställs vi till exempel ofta inför situationer som kan verka paradoxala. Som att ena dagen reflektera och dra slutsatser kring stormningen av Capitolium och nästa dag planera för Öppet hus i riksdagen.
Alexander började jobba på riksdagen efter att hans dåvarande arbetsgivare vann en upphandling om bevakningstjänster på riksdagen.
– Det var ett självklart val att lämna den arbetsledande befattning jag hade för möjligheten att bli skyddsvakt på riksdagen. När säkerhetsenheten senare omorganiserade var det lika självklart för mig att söka en tjänst som teamledare.
Åren som gått sedan dess har burit med sig många erfarenheter och det är ofta de tillsynes små händelserna som läggs på minnet, säger Alexander.
– Som när vi lyckades genomföra frågestund i kammaren med en läktare full av arga demonstranter utan att någon incident skedde. Men så har vi självklart också terrorattentatet 2017 som på ett sätt blev ett elddop för vår säkerhetsorganisation.
Att miljön i riksdagen ställer höga krav på Alexander och kollegorna är givet.
– Men även om det innebär att vi aldrig kan slappna av så gör det också att vi ständigt utvecklas och lär oss nya saker. Det kan låta som en klyscha men det här är verkligen en dynamisk och spännande arbetsplats i händelsernas centrum!
Alexander Sundström
Yrke: Bevakningsledare på säkerhetsenheten
Utbildning: Är snart färdigutbildad beredskaps- och säkerhetssamordnare och har chefs- och ledarskapsutbildningar från Försvarsmakten och civila sektorn.
Alexanders tips till dig som vill arbeta i riksdagen: Tänk lite utanför boxen. Erfaren och duktig säkerhetspersonal finns det gott om, så försök att istället belysa dina lite udda talanger. Är du en skicklig instruktör? Tycker du om administration? Ofta är det med den typen av förmågor du kan konkurrera, inte med dina tjänsteår i säkerhetsbranschen.
Karolina Viderberg – ekonomihandläggare
Foto: Riksdagsförvaltningen
Karolina Viderberg arbetar som ekonomihandläggare. Hon arbetar mycket med budgetfrågor, uppföljningar, till exempel prognoser och olika ekonomiska underlag och analyser, men också med att hjälpa andra avdelningar med frågor som rör ekonomi.
– Jag jobbar mycket med den delen av regeringens budgetproposition som rör Riksdagsförvaltningen. Det är väldigt speciellt med den här arbetsplatsen, att vi själva skriver och tar fram beräkningar till vår del i budgetpropositionen, säger Karolina.
Karolina har arbetat i Riksdagsförvaltningen sedan 2014. Det var både riksdagen som arbetsplats, och arbetsuppgifterna som lockade. Hon ville arbeta mer med strategiska och övergripande frågor än hon gjort tidigare. Verkligheten visade sig innebära både högt och lågt.
– Ingen dag är den andra lik. En dag kan vi diskutera budgetfrågor om kaffeautomater eller talmansbil, och nästa dag handlar det istället om it-satsningar eller stora byggnadsprojekt. Det är kul!
Karolina beskriver Riksdagsförvaltningen som en arbetsplats med höga ambitioner där det finns mycket kompetens.
– I mitt jobb får jag ha mycket kontakt med verksamheten och det är väldigt roligt att få träffa människor från så olika professioner. Här finns den mesta av kompetensen in-house, vilket är ganska ovanligt. Man vågar dessutom fråga varandra om hjälp. Det är ganska prestigelöst.
Det är också kollegorna som Karolina uppskattar allra mest med sitt jobb.
– Det finns så mycket driv och gemenskap här. Det finns också bra möjligheter att umgås med sina kollegor. Jag är bland annat med i trivselgruppen på min avdelning som ordnar olika aktiviteter där vi kan ses utanför jobbet. Det har varit väldigt uppskattat.
En händelse på jobbet som gjorde stort intryck på Karolina var när talmannen kom på besök på enheten.
– Han berättade både om sin syn på förvaltningen och om demokratin i stort. Han var verkligen intresserad av vårt arbete och lyssnade med stort intresse. För mig betydde det mycket, säger Karolina.
Karolina Viderberg
Yrke: Ekonomihandläggare på ekonomienheten, administrativa avdelningen
Utbildning: Magisterexamen i ekonomi
Karolinas tips till dig som vill arbeta i riksdagen: var ödmjuk, positiv och anpassningsbar. Det kan även behövas en del tålamod. Det är en ambitiös arbetsplats där processer ibland tar lite tid. Men ge inte upp för tidigt – plötsligt händer det!