Åtgärder mot ungdomsrånare

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 29 april 2022

Interpellation: Åtgärder mot ungdomsrånare

Interpellation 2021/22:400 av Ellen Juntti (M)

Interpellation 2021/22:400 Åtgärder mot ungdomsrånare

av Ellen Juntti (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I december 2021 presenterade Brottsförebyggande rådet en rapport om ungdomsrånen, det vill säga unga personer som rånar andra unga. Rapporten visade en förfärlig utveckling: Åren 2015–2019 fördubblades ungdomsrånen till närmare 8 000 anmälda rån.

Därtill bör läggas att mörkertalet är stort, då endast 20–50 procent av rånen beräknas bli polisanmälda.

De flesta misstänkta rånarna är mellan 15–17 år, och många är misstänkta för flera rån enligt rapporten. Många rån är brutala med våld och förnedringsinlag. Brottsoffren blir knivhuggna, sparkade när de ligger på marken, urinerade i munnen, tvingade att kyssa rånarens skor, krypa som en gris eller bli sexuellt ofredad med mera.

Ibland filmas förnedringsinslagen och sprids på sociala medier, för att förnedra brottsoffret ytterligare.

Rapporten visar att av de cirka 3 200 rånarna som omfattas har 66 procent invandrarbakgrund, och 77 procent av rånoffren har svensk bakgrund.

Motiven är enligt rapporten pengar, status, spänning eller en bakomliggande konflikt. Det finns även en vilja att ytterligare skada, kränka och skrämma rånoffret.

Rånoffren känner stor oro som påverkar livet; de får svårt att sova, de vågar inte gå ut, de mår psykiskt dåligt, vissa vill flytta och många har svårt att klara skolan. Allt detta påverkar rånoffret under lång tid, kanske hela livet.

Ungdomsrån är strategiska brott som indikerar fortsatt kriminell karriär, och därför är det mycket viktigt att bekämpa dessa brott. Vi moderater anser att alla rån med förnedringsinslag ska bedömas som grova brott och leda till minst fem års fängelse.

I oktober 2021 ställde jag en skriftlig fråga till justitieministern gällande ungdomsrån. I sitt svar hänvisade justitieministern till den kommande rapporten från Brottsförebyggande rådet, det vill säga den nu aktuella rapporten, och svarade då att syftet är att ta fram ett kunskapsunderlag som kan hjälpa beslutsfattare och lokala brottsförebyggande aktörer att sätta in rätt åtgärder mot rätt personer och på rätt plats.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

  1. Vilka åtgärder har ministern vidtagit eller avser att vidta för att sätta in rätt åtgärder mot rätt personer och på rätt plats?
  2. Är ministern beredd att verka för att alla rån med förnedringsinslag ska straffas med minst fem års fängelse?