Bärplockarnas situation

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 10 september 2009

Interpellation: Bärplockarnas situation

den 27 augusti

Interpellation

2008/09:596 Bärplockarnas situation

av Patrik Björck (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Vi har i sommar kunnat se effekterna av regeringens arbetsmarknadspolitik. Människor från fattiga länder utnyttjas av hänsynslösa personer. Skuldsatta och rättslösa arbetar de till låga eller nästan obefintliga löner. Regeringen har sedan den tillträdde konsekvent och medvetet försvagat ställningen för anställda i Sverige. Fackens möjligheter att skydda anställningsvillkoren har undergrävts steg för steg. Regeringens reaktion på den så kallade Lavaldomen visade med all önskvärd tydlighet på vart man syftade. Hanteringen av arbetslöshetsförsäkringen med syftet att pressa lönerna och förändra maktbalansen till de anställdas nackdel är också en del av den politiken.

Specialreglerna som möjliggjort rovdriften på utländska bärplockare är ytterligare ett exempel på vad man vill åstadkomma med sin arbetsmarknadspolitik. Även om de scener som utspelats i våra svenska bärskogar i sommar kan ses som en ytterlighet är det en bra illustration på vart vi är på väg om inte politiken förändras.

Avser arbetsmarknadsministern att ta något initiativ med anledning av det som beskrivs ovan angående effekterna av regeringens arbetsmarknadspolitik?