Behovet av deltidsbrandmän

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 22 juni 2020

Interpellation: Behovet av deltidsbrandmän

Interpellation 2019/20:417 av Alexandra Anstrell (M)

Interpellation 2019/20:417 Behovet av deltidsbrandmän

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Deltidsbrandman är en speciell anställning som bedrivs som extra arbete med beredskap vid sidan av en ordinarie anställning. Personalförsörjningen av deltidsbrandmän har under de senaste decennierna utvecklats till ett av svensk räddningstjänsts största problem. Corona har dessutom skapat en ytterligare utmaning i detta. A-kassereglerna kan just nu leda till större brist på brandmän.

När många deltidsbrandmän som i vanliga fall har en heltidsanställning under de senaste månadernas coronakris har varslats om uppsägning från sin huvudarbetsgivare har inkomsten från uppdraget som deltidsbrandman lett till att de får reducerad a-kassa. Då har många deltidsbrandmän sagt upp sig från sin deltidsbrandmanstjänst för att inte gå miste om a-kassa.

Nu står vi inför en sommar som spås bli varm och torr, och redan nu har det varit några bränder, exempelvis den vid Paradiset på gränsen mellan Haninge och Huddinge. Det brinner alltså i knutarna på riktigt, vilket gör att frågan verkligen är angelägen just nu. 

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga statsrådet Mikael Damberg följande:

 

1. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att det finns tillräckligt med brandmän inför sommaren?

2. Finns det planer på att ge MSB i uppdrag att stödja kommunerna i personalrekrytering av deltidsbrandmän?

3. Vidtar statsrådet några andra åtgärder när det gäller att underlätta för deltidsbrandmän?