Bredbandsutbyggnaden

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 14 januari 2020

Interpellation: Bredbandsutbyggnaden

Interpellation 2019/20:202 av Lotta Olsson (M)

Interpellation 2019/20:202 Bredbandsutbyggnaden

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vi lever i en tid med stora samhällsförändringar. Ny teknik utvecklas hela tiden och ger fantastiska möjligheter, men skapar också nya utmaningar.

Vissa förändringar är kanske inte så tydliga, men mycket av den nya tekniken kommer att vara omdanande. Vi går relativt snabbt över till att bli ett digitaliserat samhälle.

Sverige ligger i framkant i den utvecklingen med allt vad det innebär av nya digitala tjänster och möjlighet att både handla, arbeta och kommunicera på nya sätt. Det förutsätter att man har tillgång till den infrastruktur som behövs med uppkoppling via bredband.

Digitaliseringen innebär att vi kan få nya tjänster inom många området, bland annat inom hälso- och sjukvården, tjänster som många av våra äldre kan ha stor nytta av.

Vi vet också att många inte har möjlighet att delta i samhället eftersom de inte kan koppla upp sig digitalt och därmed inte når det stora utbud som finns. Det handlar om alltifrån att boka ett läkarbesök till att beställa varor på nätet, vilket inte är möjligt för alla. Detta har skapat en ny typ av utanförskap.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

  1. Hur avser statsrådet att se till att alla medborgare, även på landet, ges möjlighet att få tillgång till snabbt bredband?
  2. Vad har statsrådet för åtgärdsplan för att motverka det nya digitala utanförskap som har vuxit fram?