Huawei

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 12 mars 2019

Interpellation: Huawei

Interpellation 2018/19:112 av Ludvig Aspling (SD)

Interpellation 2018/19:112 Huawei

av Ludvig Aspling (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

EU:s största geopolitiska utmaning kommer för en överskådlig framtid att vara Kina. Indikationer talar för att landet är inställt på konfrontation snarare än på fredlig samverkan med västländerna. I takt med att landets ekonomiska styrka växer kommer problemet att bli allt svårare att hantera.

Kinas nuvarande strategi visavi västvärlden fokuserar inte på militärmakt eller kärnvapen, utan på information. Möjligheten att röja, förvanska eller sälja känsliga uppgifter för att destabilisera demokratiska system är en strategisk målsättning, och verktyget för att skaffa en sådan kapacitet heter Huawei.

Mobiltillverkaren Huawei grundades av en ingenjör vid Kinas militära informationsteknologiska forskningsanstalt. Bolaget har mycket nära band till regimen och har pekats ut för att bland annat överföra övervakningsteknologi till länder som Nordkorea. Nyligen greps bolagets finanschef i Kanada för misstanke om brott relaterade till sanktionerna mot Iran, och ett flertal personer med koppling till bolaget har gripits i Europa för misstanke om spionage.

Huawei står just nu i startgroparna för att leverera utrustning för det nya 5G-nätet. USA, Australien, Nya Zeeland och Japan har av säkerhetsskäl stoppat utrustning från Huawei, och Kanada, Storbritannien och Tyskland planerar att göra detsamma. Ett förbud i en eller ett par medlemsstater har dock inte samma verkan som bestämmelser på EU-nivå, och användbar lagstiftning finns redan på plats. Genom ett tillägg i EU:s cybersäkerhetsdirektiv som började gälla förra året skulle Huawei kunna stängas ute från 5G i hela unionen.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

  1. Ser statsrådet det som en säkerhetsrisk att Huaweiutrustning byggs in i det svenska 5G-nätet?
  2. Vilka åtgärder har regeringen vidtagit eller kommer att vidta för att förhindra dessa potentiella säkerhetsrisker?
  3. Kommer statsrådet att arbeta för en uppdatering av cybersäkerhetsdirektviet för att begränsa Huaweis tillgång till utbyggnaden av 5G-nät i Europa?