Infrastrukturministerns syn på analys rörande Bromma flygplats

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellation 2014/15:727 Infrastrukturministerns syn på analys rörande Bromma flygplats

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 18 december 2014 valde regeringen att tillsätta en förhandlingsperson för avveckling av citynära flygplatser. Tidigare samma dag hade en riksdagsmajoritet lämnat ett tillkännagivande till regeringen om att man inte ville ha en förhandlingsperson för en nedläggning av Bromma flygplats och att man ville ha kvar flygplatsen. Regeringen har fått hård kritik för sin hantering av denna fråga och den har bland annat kallats ett konstitutionellt övergrepp. 

Den utnämnde utredaren, Anders Sundström, konstaterade följande under ett seminarium hos Stockholms Handelskammare den 6 maj 2015: Jag kan inte se att staten skulle fatta ett beslut om att stänga Bromma, alltså att i förtid (före år 2038, egen anmärkning) avbryta avtalet och betala för att kliva ur det, det känns rätt osannolikt. Rimligen borde utredaren Sundström vara mycket insatt i sakfrågan och ha goda belägg för detta uttalande.  

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

Delar statsrådet utredaren Anders Sundströms analys, där han konstaterar att det är osannolikt att Bromma skulle kunna stängas före år 2038 utan att försämra tillgängligheten i vårt land?