Jobbgarantins tredje fas

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 27 januari 2009

Interpellation: Jobbgarantins tredje fas

den 17 december

Interpellation

2008/09:220 Jobbgarantins tredje fas

av Berit Högman (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Nästan 30 procent av dem som saknar arbete och är inskrivna vid Arbetsförmedlingen har en mer än tre år lång historia av tid utan arbete mellan 2000 och 2008. Det handlar om 65 000 personer. Och trots den kraftiga högkonjunktur vi just lämnade bakom oss har den här gruppen ökat det senaste året. Arbetsmarknadsministern brukar vara snabb med att berätta att det finns en massa jobb att söka, men vad hjälper det för den grupp människor som aldrig får riktigt fäste på arbetsmarknaden, som alltid sorteras bort?

Under våren kommer de första långtidsarbetslösa att anvisas en plats i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Det handlar om personer som har varit arbetslösa i nästan tre års tid och som under den tiden, på grund av regeringens innehållslösa arbetsmarknadspolitik, inte fått mycket annat stöd än coachning. Sannolikt kommer 10 000–20 000 personer att befinna sig i den tredje fasen redan under nästa höst. Vad den tredje fasen ska innehålla är ännu, så här ett par månader före införandet, höljt i dunkel.

Mina frågor till arbetsmarknadsministern är:

Vad avser statsrådet att den tredje fasen ska innehålla?

På vilket vis, enligt statsrådets avsikter, ska de långtidsarbetslösa utvecklas och stärkas genom det varaktiga samhällsnyttiga arbetet?