Kurderna och Turkiet

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 22 oktober 2019

Interpellation: Kurderna och Turkiet

Besvarades tillsammans med

Interpellation 2019/20:30 Kurderna och Turkiet

av Amineh Kakabaveh (-)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

När kurderna besegrade IS militärt jublade hela världen. Under brinnande krig har kurderna tillsammans med allierade i fyra kantoner i Rojava, Syrien kunnat skapa ett demokratiskt samhälle där kvinnor och olika minoriteter är en viktig del av ett gemensamt demokratiskt samhällsbygge.

Detta samhällsbygge har Turkiets president Erdoğan utmålat som något fientligt och bland annat intervenerat i Afrin för att skada det. På olika vägar har Erdoğan stött IS i kampen mot kurderna i Syrien. Han har hindrats att genomföra denna politik fullt ut på grund av USA:s närvaro.

I natt deklarerade dock Trump och Vita huset att USA kommer, som så många gånger tidigare i historien, att svika kurderna och deras bundsförvanter i Rojava, Syrien och därmed lämna dem åt Turkiet som hotar att krossa det gryende demokratiska styrelseskicket i området. 

President Trump gör detta samtidigt som han skriver att det finns en risk för att IS-jihadister från EU-länderna och andra håll, varav en del befinner sig som fångar i norra Syrien, kan komma att släppas och att terrorsekten återigen kan växa. Det är en motsägelsefull politik och en politik som utgör ett allvarligt hot mot kurderna och andra minoriteter som lever i Rojava, Syrien.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att Sverige inom EU och FN tar initiativ till en resolution som förhindrar och fördömer Turkiets uppenbart hotfulla politik mot befolkningen i Rojava, Syrien?