Rekrytering av internationell kompetens

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 28 september 2017

Interpellation: Rekrytering av internationell kompetens

Interpellation 2016/17:580 av Sofia Fölster (M)

Interpellation 2016/17:580 Rekrytering av internationell kompetens

av Sofia Fölster (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Möjligheten för svenska företag att rekrytera medarbetare med den kompetens som företaget behöver är avgörande för verksamhetens konkurrenskraft och tillväxt. När kompetensen inte finns inom landets gränser väljer företag att rekrytera talanger från andra länder, något som bör vara självklart men som hindras av långa handläggningstider på Migrationsverket och krångliga regler för arbetstillstånd.

Alltifrån stora etablerade företag till startups vittnar om extremt långa handläggningstider på Migrationsverket. Dessutom har flera fall uppmärksammats där människor som gör rätt för sig och betalar skatt utvisas till följd av petitesser som en felifylld blankett. Med en av världens högsta marginalskatter ställs svenska företag dessutom inför det faktum att talanger väljer bort Sverige för en bättre ekonomisk situation i andra länder, något som flera rapporter vittnar om. För att stärka vår konkurrenskraft behövs nu bättre förutsättningar för företag att attrahera inhemska såväl som utländska talanger. 

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka initiativ tar ministern och regeringen för att förenkla för både små och stora företag att rekrytera och behålla utländska talanger?