Satsning på förnybar energi i Sydafrika

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 30 april 2010

Interpellation: Satsning på förnybar energi i Sydafrika

Interpellation 2009/10:333 av Ygeman, Anders (s)

den 14 april

Interpellation

2009/10:333 Satsning på förnybar energi i Sydafrika

av Anders Ygeman (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Världsbanken fattar inom kort beslut om att låna 75 miljarder dollar till den sydafrikanska energijätten Eskom. Lånet ska till största delen finansiera ett nytt stort kolkraftverk i Medupi i Limpopoprovinsen.

Bygget är starkt kritiserat i Sydafrika. Fackföreningar, bonde- och miljöorganisationer och kyrkor har protesterat mot att landet bygger fast sig i fossilbaserad teknik. Kolkraftverket beräknas släppa ut 26 miljoner ton koldioxid varje år, vilket motsvarar mer än hälften av Sveriges totala utsläpp av koldioxid (år 2008). Kritikerna betonar att Sydafrika i stället har stora möjligheter att bygga ut förnybar elkraftsproduktion.

När näringsminister Maud Olofsson nyligen besökte Sydafrika utlovade hon, enligt uppgifter i sydafrikanska medier, att Sverige ska använda sitt inflytande i Världsbanken för att stödja finansieringen av ny kolkraft i landet.

Det är ett löfte som är svårt att förstå. Sydafrika är en av de mest snabbväxande ekonomierna i världen och landet har ökat sina utsläpp av växthusgaser med nästan 50 procent sedan 1990. Trots det vill näringsministern att Världsbanken ska bidra till att öka utsläppen i Sydafrika.

Mina frågor till näringsminister Maud Olofsson blir:

Är ministern beredd att verka för att den starka kritiken mot kolkraftverket i Sydafrika kommer till Världsbankens kännedom?

Är ministern beredd att i stället verka för att Världsbanken bidrar med lån för utbyggnaden av förnybar energi i Sydafrika?