Terrorhot mot järnvägen

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 26 september 2017

Interpellation: Terrorhot mot järnvägen

Interpellation 2016/17:603 av Per Klarberg (SD)

Interpellation 2016/17:603 Terrorhot mot järnvägen

av Per Klarberg (SD)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

14 juli 2016. En attentatsman i Nice kör in med lastbil bland nationaldagsfirande människor på strandpromenaden. 86 dör och 434 skadas.

8 december 2016. Mitt under en pågående julmarknad kör en lastbil in bland människor i Berlin. 56 skadas och 12 dödas, varav en är lastbilens ursprungliga chaufför som hittas skjuten i passagerarsätet.

8 januari 2017. En grupp soldater på en utbildningsresa blir påkörda när de precis klivit av sin buss i Jerusalem. 13 personer skadas och minst fyra dör. Attentatsmannen stannar efter att ha rammat gruppen, för att sedan backa tillbaka mot dem med sin lastbil.

22 mars 2017. En man kör in i en folkmassa på väg över Westminsterbron i London, för att sedan knivhugga en polis utanför parlamentsbyggnaden. 50 skadas och fem personer dör.

7 april 2017. En lastbil kapas för att i hög fart köra ned längs gågatan Drottninggatan mitt i Stockholm. Fyra personer dör och minst 15 personer skadas.

10 april 2017. Dåvarande statsrådet Anna Johansson kallar fordonstillverkare och åkerier till ett möte för att utreda vad som behövs för att förhindra lastbilskapningar.

17 augusti 2017. Återigen använder en terrorist en skåpbil som ett vapen, nu på La Rambla i Barcelona. Minst 13 dödas, och över 130 skadas.

Efter 11 september-attentaten 2001 i USA blev det nya direktiv från trafikflygets samtliga myndigheter och organ avseende flygpassagerares möjligheter att kunna ta sig in i cockpit och kapa flygplan. Bland annat har många flygbolag installerat nya säkerhetsdörrar med kodlås. Även om någon kommer över koden går det inte att forcera dörren. Ett avgörande handgrepp måste göras av piloterna efter kontroll av vem som vill in.

Det säkerhetstänk som i dag finns inom flygbranschen saknas inom den svenska järnvägsbranschen men borde implementeras även här – innan en katastrof sker. Det är i dag mycket enkelt att ta sig in i lokförarens hytt under färd och förorsaka en katastrof som efter svenska mått sett får allting annat att blekna. Det borde vara en självklarhet för en lokförare att kunna låsa om sig och "behålla nyckeln" på sin sida, liksom att dörren till lokförarens hytt inte ska gå att forcera så enkelt som i dag. På vissa tågfordon kan man ta sig in i förarhytten med hjälp av en liten skruvmejsel eller genom att avlägsna en liten plastkåpa.

Snart kommer terroristerna att försöka hitta en ny metod. En metod som ingen tänkt på tidigare därför att det handlar om att använda något som redan finns och förvandla det till ett dödligt vapen.

I veckan avslöjade Aftonbladet att Trafikverket varnat tågoperatörer med anledning av den uppmaning att genomföra terrordåd med hjälp av tåg som publicerades i al-Qaidas tidning Inspire.

Genom denna interpellation vill jag göra infrastrukturminister Tomas Eneroth uppmärksam på följande:

Det är mycket lätt att ta sig in i lokförarens hytt när tåget färdas i full hastighet.

Med mycket enkla kunskaper går det att stänga av tågets säkerhetssystem (ATC samt förarövervakning).

När ovanstående två punkter är genomförda – till exempel om en terrorist har tagit sig in i lokförarens hytt, oskadliggjort lokföraren och stängt av säkerhetssystemen – är det fullt möjligt att krascha ett tåg som färdas i full hastighet rakt in i ett annat tåg, eller att spåra ur tåget i en växel.

När jag nu har uppmärksammat infrastrukturminister Tomas Eneroth på ovanstående – liksom jag varskodde hans företrädare – kan infrastrukturministern inte, om ett terrorattentat sker, hävda att det inte gick att förutse.

Jag vill även ta tillfället i akt och påminna infrastrukturministern om trafikutskottets syn i frågan: ”Utskottet förutsätter att regeringen aktivt driver frågan om ökad säkerhet på järnväg och att adekvata åtgärder vidtas i detta syfte”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

 

Vad tänker statsrådet nu i det akuta skedet vidta för åtgärder för att stärka säkerheten på svensk järnväg, och vad har regeringen gjort sen förra gången jag påtalade problemet?