Tydligare regler kring cabotage

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 17 januari 2014

Interpellation: Tydligare regler kring cabotage

Interpellation 2013/14:217 av Ygeman, Anders (S)

den 18 december

Interpellation

2013/14:217 Tydligare regler kring cabotage

av Anders Ygeman (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Den svenska transportbranschen är i dag orolig över hur de olagliga transporterna i Sverige drabbar de seriösa företagen.

I dag får en utländsk bil köra tre transporter under sju dagar innan den måste lämna landet. Men detta är i dag näst intill omöjligt att kontrollera. Vi har under året som varit kunnat läsa om många fall där arbetstagare kört långa sträckor för väldigt lite pengar. Det rapporteras om förare som haft en lön motsvarande 20 kronor i timmen.

Detta är givetvis inte värdigt ett land som Sverige. Dels är det inte en lönenivå som vi ska ha i Sverige och dels trängs seriösa företag och åkare undan. De som vill följa lagar och regler blir utkonkurrerade av företag som använder sig av social dumpning som affärsidé.

Detta problem är inte unikt för Sverige. Nyligen skrev transportministrarna i Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Belgien ett brev till den ansvariga EU-kommissionären Siim Kallas och krävde att ett förtydligande av cabotagereglerna. Transportministrarna vill, liksom Socialdemokraterna, verka för en transportbransch med tydliga spelregler där seriösa företag konkurrerar med varandra genom kompetens och inte genom social dumpning.

Socialdemokraterna hade önskat att även den svenska infrastruktursministern stod med som undertecknare i detta brev. Att prata om att man ogillar social dumpning samtidigt som man inte gör något konkret för att stoppa det håller inte som argument. Den seriösa delen av den svenska och europeiska transportbranschen behöver tydliga regler för att på sikt klara av sina verksamheter.

Min fråga är:

Ställer sig infrastrukturministern bakom kraven från sina kolleger om tydligare cabotageregler och hårdare insatser för att minska den sociala dumpningen inom transportbranschen?