Uttalande om inbrottsstatistik

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Interpellationsdebatt 13 juni 2017

Interpellation: Uttalande om inbrottsstatistik

Interpellation 2016/17:468 av Jenny Petersson (M)

Interpellation 2016/17:468 Uttalande om inbrottsstatistik

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

För en tid sedan satt Anders Ygeman i SVT:s morgonsoffa och uppgav att de vikande inbrottssiffrorna i Laholm var en följd av polisens omorganisation. Statistik och siffror visar att statsrådets uttalande var felaktigt.

Jag ställde därför en skriftlig fråga till statsrådet för att bena ut eventuella missförstånd. I svaret angav statsrådet att man inte kan härleda siffror och resultat till någon specifik anledning. Detta var inte något tydligt svar, men det gav ändå en indikation på att det tidigare uttalandet om Halland inte var speciellt pålitligt.

Att omorganisationen skulle vara en del i att ta ner antalet inbrott i kommunen är främmande för polisen i Laholm. Att statsrådet dragit egna slutsatser av egna spekulationer är högst anmärkningsvärt. Det ger också en bild av regeringens arbete inom polisiära frågor som mindre trovärdigt.

Fakta och siffror visar alltså att statsrådet hade fel när han sa att det är polisens omorganisation som lett till vikande inbrottssiffror i Laholm, och jag vill därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Står statsrådet fortfarande fast vid sitt uttalande?