Nordiska rådet håller paneldiskussion på temat digitalisering

Just nu talar: {{ VideoModel.activelivespeaker.text }}
{{ videometadata.debatetypename }} {{ videometadata.debatedate }}

Öppet sammanträde 24 januari 2018

Nordiska rådet håller paneldiskussion på temat digitalisering

Den 24 januari håller Nordiska rådet en paneldiskussion på temat: Den digitala utvecklingens möjligheter att förbättra demokratiska och hållbara Nordiska välfärdssamhällen – politiskt ledarskap och ansvar. Från regeringen medverkar bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP)

Tid: 11.00–12.00
Plats: Förstakammarsalen, ingång Riksplan.

Paneldebatten är öppen för media och kan ses via webb-tv.

Program

11.00 Hans Wallmark (M), ordförande för Nordiska rådets svenska delegation. Välkomstord och inledning.

11.02 Michael Tezschner, Nordiska rådets president, talar allmänt om Nordiska rådets ordförandeskapsprogram för 2018 och digitaliseringens plats i programmet.

11.05 Claudia Olsson presenterar framtidsscenario om Norden 2030. Claudia Olsson är grundare och VD för Exponential AB, är ett globalt konsultföretag som specialiserar sig på strategiska råd, analys och utveckling rörande digital transformation. Hon har länge arbetat med hur ny teknik påverkar medborgare och samhälle.

11.15 Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister, presenterar regeringens arbete med digitalisering.

11.20 Jan Gulliksen, professor i människa-data interaktion och tidigare ordförande för digitaliseringskommissionen talar allmänt om hur digitaliseringen påverkar oss och våra samhällen och hur digitaliseringen kan förbättra livet för våra medborgare.

11.25 Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, talar om digitaliseringens betydelse för den politiska demokratin och hur den demokratiska delaktigheten kan påverkas av digitalisering.

11.30 Öppen diskussion mellan panel och deltagare som leds av moderator Ulrika Björkstén, redaktionschef för Vetenskapsradion, doktorerat i fysikalisk kemi.

11.40 Representant för utskottet för tillväxt och utveckling i Norden presenterar förslag från utskottets arbete med digitalisering (2 min). Panelen kommenterar.

11.45 Representant för utskottet för kunskap och kultur i Norden presenterar förslag från utskottets arbete med digitalisering (2 min). Panelen kommenterar.

11.50 Representant för utskottet för välfärd i Nordenpresenterar förslag från utskottets arbete med digitalisering (2 min). Panelen kommenterar.

11.55 Moderatorn sammanfattar det viktigaste som kommit fram under mötet.

Phia Andersson (S), vice ordförande för Nordiska rådets svenska delegation, tackar och avslutar mötet.